Glutenvrije muesli en havermout van Bauckhof

27-08-2016 12:00

glutenvrije muesli van Bauckhof

Het Duitse Bauckhof presenteert drie soorten glutenvrije muesli en een glutenvrije havermout. Ze zijn erg lekker en ook nog eens bijzonder voordelig geprijsd!

De havermout is makkelijk en snel te verwerken vanwege de korte kooktijd. De muesli's zijn er in drie soorten: Vruchten, Bessen en "Bircher". Deze laatste soort is gebaseerd op de klassieke muesli die in 1900 ontwikkeld is door de Zwitserse arts Dr. Bircher-Benner. Hij liet zijn muesli een nacht weken waardoor het beter verteerbaar werd, en voegde daarna vers fruit en noten toe. "Overnight Oats, zijn al een tijdje heel populair en daarmee staat de klassieke Bircher-muesli nu ook weer volop in de belangstelling, mede omdat Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi er ook aandacht aan geven.

Bauckhof: biologisch, sociaal en duurzaam

Bauckhof Naturkost is een familiebedrijf dat in 1969 werd opgericht om regionaal verbouwde producten uit de biologisch-dynamische landbouw in Noord-Duitsland te verhandelen. De plaats van de oorspronkelijke oprichters is in de loop der tijd ingenomen door een groot aantal werknemers die vennoot zijn geworden. De afgelopen tien jaar heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in granen en bakmixen, waarvan de laatste drie jaar specifiek in biologische glutenvrije bakmixen. Het complete productieproces, van het malen van de granen tot het inpakken, voeren ze zelf uit.

Bauckhof, gevestigd in Rosche, is één van de oudste biologisch-dynamische boerderijen van Duitsland. Ze produceren niet alleen natuurvoedingsproducten, maar hebben o.a. ook een sociaal-therapeutische werkplaats, een boerderijwinkel, een pension en windmolens waar ze groene stroom mee produceren.

boerderij van Bauckhof

Kwaliteit in glutenvrij

Op de Bauckhof-woongemeenschap werken mensen met lichamelijke beperkingen. Zij helpen mee om een aantal producten te verpakken. Alle producten worden in een laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van gluten en krijgen vervolgens het glutenvrij-keurmerk.

Je zou misschien, vanwege hun biologisch-dynamische achtergrond, van Bauckhof Demeter-kwaliteit verwachten, maar deze glutenvrije producten zijn toch “gewoon” biologisch. De reden hiervoor is dat er nauwelijks grondstoffen voorhanden zijn die Demeter én glutenvrij zijn. Er worden zulke hoge eisen gesteld aan het verbouwen, verwerken en vervoeren van glutenvrije granen, dat het boeren en verwerkers tijd kost om aan deze eisen te kunnen voldoen. Bauckhof is hard aan het werk om dit voor elkaar te krijgen en verwacht de glutenvrije producten binnen enkele jaren in biologisch-dynamische kwaliteit te kunnen leveren.