Odylique: Britse pioniers in natuurlijke cosmetica voor de gevoelige huid

28-01-2016 12:00

Abi en Margaret van het Britse Odylique
Margaret Weeds, de oprichtster van Odylique, is een echte pionier op het gebied van natuurlijke verzorging. Ze maakt al sinds 1984 natuurcosmeticaproducten en doet dat tegenwoordig samen met haar dochter Abi (beiden hierboven op de foto). Het merk behoort tot de meest duurzame natuurverzorgingslijnen! Odylique heeft een uitgebreide verzorgingslijn waarvan alle producten bijzonder geschikt zijn voor mensen met een zeer gevoelige huid of eczeemklachten. Alle producten worden met de hand gemaakt in de eigen werkplaats van Odylique in Suffolk.

30 jaar pure, natuurlijke verzorging

Margaret begon 30 jaar geleden met het ontwikkelen van natuurlijke cosmetica-producten omdat de gangbare producten die destijds verkrijgbaar waren, totaal ongeschikt bleken te zijn voor haar eigen allergische en gevoelige huid. Vanuit haar achtergrond als aromatherapeute en natuurgeneeskundige ging ze daarom diverse verzorgingsproducten maken.

Omdat er in haar omgeving veel behoefte was aan producten voor mensen met een allergische en gevoelige huid, ging ze deze producten zelf produceren en verkopen. In 2003 leidde dit tot de officiële oprichting van het bedrijf Essential Care. Drie jaar geleden werd de naam van het bedrijft omgedoopt tot “Odylique” wat “kracht van de natuur” betekent. Odylique is echt een familiebedrijf en wordt geleid door Margaret en haar dochter Abi. Alle producten worden nog steeds handgemaakt in een eigen werkplaats in Suffolk!

Duurzaamheid op alle fronten

Odylique vindt duurzaamheid erg belangrijk. Daarom besteden ze bijzonder veel aandacht aan dit aspect in hun hele bedrijfsvoering. Ten eerste worden er alleen biologische ingrediënten gebruikt, waarbij de nadruk ligt op biologisch-dynamische ingrediënten. Deze worden zoveel mogelijk lokaal geteeld op een nabij gelegen boerderij. Wat niet lokaal verkrijgbaar is, haalt Odylique uit Europa. Bij die biologische ingrediënten die niet in Europa verkrijgbaar zijn, wordt er voor Fairtrade biologische ingrediënten gekozen. Alle verpakkingen worden zoveel mogelijk lokaal geproduceerd, zijn recyclebaar en gifvrij. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van gerecyclede melkflessen en dragen de papieren verpakkingen het “carbon balanced paper” keurmerk.

center

De filosofie van Odylique

  • Alle ingrediënten zijn biologisch (-dynamisch)
  • De ingrediënten worden zoveel mogelijk uit Europa gehaald. Is dit niet mogelijk, dan wordt er voor biologisch en Fairtrade gekozen
  • Er worden alleen ingrediënten gebruikt die een therapeutische waarde hebben
  • Alle producten moeten zo plezierig mogelijk zijn in het gebruik
  • Alle producten zijn geschikt voor de meest gevoelige huidtypes
  • Alle producten zijn vrij van allergenen zoals oliën van boomnoten, soja en tarwe
  • En natuurlijk zijn alle producten ook vrij van parabenen, petrochemicaliën en sulfaten

Een uitgebreide lijn natuurlijke verzorging

Odylique heeft in Nederland meer dan twintig mooie natuurlijke producten in het assortiment. Bij het overzicht van producten kun je er alles over lezen, maar we geven je hier uit elke serie een voorbeeld.

gezichtsverzorging van Odylique

In de lijn gezichtsverzorging (acht producten, zie de foto hierboven) is er bijvoorbeeld de 24 Hour Avocado Replenishing Cream, een rijke, herstellende dag- en nachtcrème voor de normale tot droge of rijpere huid. Het verzacht lijntjes en bevordert het herstel van de huid. Extracten van duindoorn en paardenstaart ondersteunen het regeneratieproces, terwijl voedende koudgeperste avocado en olijfolie de huid voorzien van proteïne, mineralen, vitamines, en antioxidanten. Essentiële oliën zoals lavendel, wierook, bergamot en ylang ylang ruiken heerlijk en hebben balancerende, celregenererende en ontspannende eigenschappen.

verzorging voor de allergisch reagerende huid en eczeemhuid

De verzorging voor de eczeem-huid en de allergisch reagerende huid bestaat uit acht producten. Odylique heeft een speciaal assortiment ontwikkeld voor de eczeem-, de allergie-gevoelige huid en de probleemhuid. De producten ondersteunen bij de natuurlijke behandeling van de gevoelige, droge, jeukende, geïrriteerde huid. Odylique komt tegemoet aan de specifieke behoeftes van de probleemhuid door geen oliën van boomnoten (zoals amandelolie) en andere potentiële allergenen zoals gluten, soja- en zuivelproducten te gebruiken. Ook wordt er geen alcohol gebruikt als bewaarmiddel, er worden alleen vette, zachte plantalcoholen gebruikt voor de extractie van kruiden. Verder gebruikt Odylique therapeutische concentraties van biologische kruiden en planten en uitsluitend plantaardige oliën van eerste koude persing. Neem bijvoorbeeld de Organic Repair Lotion, een speciale verzorging voor de geïrriteerde huid. Het verzacht alle soorten huidirritaties en ondersteunt het herstel. De formule is gebaseerd op ruim 30 jaar ervaring en bevat kalmerende biodynamische vogelmuur tegen jeuk, ontstekingsremmende kamille, rustgevende calendula om de genezing te bevorderen, herstellende aloë vera en beschermend sint-janskruid.

babyproducten en zwangerschapsproducten
Tot slot maakt Odylique onder de naam "Essential Care" zeven zachte baby- en zwangerschapsproducten. Allemaal volgens de uitgangspunten van Odylique! Bijvoorbeeld de Baby Massage Olie, een zachte mix van zuivere biologische oliën met de delicate heerlijke geur van essentiële oliën van lavendel en kamille. Om te ontspannen, te verzachten en de band tussen baby en ouders te versterken.

Bekijk hier het overzicht van alle producten van Odylique.