Kokosbloesemsuiker van De Nieuwe Band

02-09-2014 07:00

kokosbloesemsuiker - biologisch en fair

Een prachtige kwaliteit kokosbloesemsuiker met een lichte kleur, een fijne structuur en een subtiele karamelsmaak. Afkomstig van een mooi project en met een gunstige prijs voor iedereen. Kortom: we zijn blij met deze suiker!

Wat is kokosbloesemsuiker?

Kokosbloesemsuiker is een specifieke soort palmsuiker. Het wordt gewonnen uit het sap van de bloeiende delen van kokospalmen en kan gebruikt worden als vervanger voor rietsuiker. De suiker is bijzonder lekker van smaak, het doet een beetje denken aan karamel en je zou de smaak zelfs licht fruitig kunnen noemen.

Hoe wordt kokosbloesemsuiker gemaakt?

Een volwassen kokospalm bloeit zo’n 12 x per jaar. Om het sap van de bloemen te verzamelen, klimmen de boeren (of beheerders) in de kokospalmen. De bloemen worden bij elkaar gebonden door een groot (bananen)blad om de bloementros te wikkelen. Daarna wordt de kop van de bloem gesneden, waardoor het sap gaat stromen. Dit zoete, romige witte sap wordt via het bananenblad opgevangen in een emmertje.

Na een tijdje stolt de sapstroom en als de volgende dag de stelen weer opengesneden worden, herhaalt het proces zich (vergelijkbaar trouwens met het aftappen van boomsappen zoals bij ahornsiroop uit de esdoorn).

Elk bloeiend deel van een kokospalm levert zo’n 2 liter kokosbloesemsap op! Het sap wordt vier keer per dag verzameld en meteen verwerkt. Dat moet ook wel, want anders zou het binnen vijf uur gaan fermenteren en is het onbruikbaar voor verdere verwerking. Het sap wordt in ketels ingekookt totdat er een stroop/diksap overblijft. Dit wordt afgekoeld en vervolgens weer aan de kook gebracht. Er wordt voortdurend geroerd en ook de temperatuur wordt nauwlettend in de gaten gehouden om verbranding te voorkomen.

Hoe lichter de suiker, hoe puurder het product. Er is dan namelijk minder verbranding geweest en daarmee zijn er minder potentieel schadelijke stoffen. Hoe langer de suikermassa gebrand wordt, hoe donkerder de suiker en hoe sterker de karamelsmaak. Zo’n 70% van wat er aangeboden wordt is donkere suiker, die daarmee ook de goedkoopste is (minder arbeidsintensief). Wij hebben vanwege de betere kwaliteit gekozen voor de lichte kleur.

center

Waar komt de kokosbloesemsuiker van De Nieuwe Band vandaan?

De kokosbloesemsuiker betrekken we van een relatief kleine fabriek op de Filippijnen die in 2004 is begonnen met de teelt en verwerking van biologische kokosbloesemsuiker. De fabriek staat midden op het terrein van de plantage die 50 hectare omvat. Het woord plantage geeft hier misschien geen goed beeld. Er is namelijk geen sprake van monocultuur. Integendeel zelfs: het uitgangspunt van de familie die deze grond en de fabriek in eigendom heeft, is juist dat de biodiversiteit gestimuleerd wordt. De 7.500 kokospalmen (in alle stadia van ontwikkeling) staan midden tussen allerlei andere bomen en planten. Dit bevordert de bodemcultuur, maakt de bomen sterker en bevordert het hele systeem van flora en fauna. Het zijn vooral de mannen die de bomen ingaan en de vrouwen die het kook- en karamelliseerproces beheren. Het bedrijf voorziet in opleidingen in lezen en schrijven voor deze mensen. Er is namelijk veel analfabetisme, vooral onder vrouwen, en de familie vindt het van groot belang dat de mensen (vooral vrouwen) leren lezen en schrijven.

Wat is het verschil tussen palmsuiker en kokosbloesemsuiker?

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen deze twee soorten suiker en ze worden ook wel eens met elkaar verward. Beide soorten suiker worden gemaakt van het sap van een palmboom, maar het gaat om verschillende soorten palmbomen. De palm die gebruikt wordt voor palmsuiker produceert veel sap waardoor dit minder arbeidsintensief is. Ook is het sap minder zoet dan kokosbloesemsap waardoor het langer verhit moet worden om tot siroop te komen (wat palmsuiker veel donkerder maakt dan kokosbloesemsuiker).

''N.B. We vinden het belangrijk om je zoveel mogelijk te vertellen over de herkomst van onze producten. En we vinden het belangrijk om zoveel mogelijk met dezelfde boeren en leveranciers te werken. Soms moeten we toch tussentijds wisselen van leverancier omdat er niet voldoende beschikbaar is van een product. We kunnen dit helaas niet overal op onze site actueel houden. Bij het product-overzicht op deze site, zie je wel altijd het actuele land van herkomst van een product, dus kijk daar als dit nieuws-item al wat ouder is.''