Faire mango-reepjes van De Nieuwe Band

02-12-2012 09:00

Nieuw van ons eigen merk De Nieuwe Band: gedroogde mango-reepjes! Deze heerlijke, friszoete gedroogde vruchten zijn afkomstig van een Hand-in-Hand-project van het Duitse Rapunzel. De reepjes zijn mooi lang, lekker zoet en hebben een heerlijke geur. De ideale snack voor als je zin hebt in iets zoets. Of om in stukjes te snijden, te laten wellen en bijvoorbeeld door muffins te doen. Leuk om te weten: er is maar liefst 12-15 kg verse mango nodig om 1 kg gedroogde mango te krijgen!
center

Mango uit Burkina Faso: Hand-in-Hand!

Onze gedroogde mango-reepjes komen via Rapunzel uit Burkina Faso, een West-Afrikaans land dat bekend staat als één van de armste landen ter wereld. De export van mango’s is hier de belangrijkste bron van inkomsten voor de bevolking. Door de verkoop van Fairtrade-mango’s is de levensstandaard van de bevolking hier aanzienlijk verbeterd.
Rapunzel heeft een rechtstreekse en duurzame handelsrelatie met de mangodroog-groepen in Burkina Faso en betaalt hen een vaste prijs, die boven de prijs ligt die de "gewone" markt biedt voor de mango’s.

het schillen van de mango's

De mango’s zijn afkomstig van zo’n 120 kleine boeren uit de buurt van de stad Bobo Dioulasso. Het zijn vooral vrouwen die zich bezighouden met het drogen van de (“Brooks”) mango, die geoogst wordt van juni tot augustus.

Deze vrouwen hebben zich verenigd in zogenaamde “mango-drooggroepen”. Dit zijn de AVOH (Association of widows and orphans of Houet) en GUAMPRI, beide in Burkina Faso. Rapunzel heeft in de afgelopen jaren micro-kredieten verstrekt aan deze groepen, en doneerde in totaal €15.000. Met dit geld hebben de vrouwen ook andere activiteiten op kunnen zetten zoals het drogen van groenten, het persen van vruchtensappen voor de lokale markt en het hoeden en fokken van schapen en geiten. Op deze manier kunnen ze ook eigen inkomsten verwerven buiten het mangoseizoen, dat maar drie maanden duurt.

klaar leggen om in de droogoven te gaan

in de droogoven