Demeter sultana-rozijnen en abrikozen uit Turkije

05-03-2012 10:00

Vorig jaar september maakte Allard ten Dam (één van de oprichters van De Nieuwe Band en verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen) een reis door Turkije. Het doel van deze reis was het zoeken naar leveranciers die op alle vlakken goed bij onze uitgangspunten passen: biologisch, sociaal en de beste kwaliteit.

Allard is bij meerdere projecten op bezoek geweest, is uitgebreid geïnformeerd en heeft veel foto’s en films gemaakt. De eerste vruchten van deze reis worden nu geplukt doordat we kiezen voor Demeter sultana-rozijnen en abrikozen. Beide zijn afkomstig van Rapunzel en verpakken we onder ons eigen merk De Nieuwe Band. De rozijnen komen uit de buurt van Izmir en de abrikozen uit dé abrikozen-streek van Turkije, Malatya.

Rapunzel: ''"Bio aus Liebe"''

Tijdens de reis was Allard bijzonder onder de indruk van de manier waarop Rapunzel werkt. Dit Duitse bedrijf is het enige in Turkije dat 100% biologisch werkt en ze hebben het grootste team van landbouwingenieurs. Deze ingenieurs begeleiden de boeren en zijn op de cruciale momenten aanwezig voor advisering en controle op de (biologische) kwaliteit.
Allard heeft een bezoek gebracht aan de zeer moderne fabriek van Rapunzel in Ören (landinwaarts bij Izmir) waar ze o.a. de rozijnen en de abrikozen verwerken. Ook heeft hij de boeren bezocht waar de rozijnen (druiven) net geoogst waren en te drogen lagen op de velden. Eén van de dorpen, Tekelioglu, is bijna een bio-dorp te noemen. 95% van de boeren werken hier biologisch!

center

Bio-dorp Tekelioglu

30 jaar geleden troffen bij toeval de burgemeester van dit dorp en de oprichter van Rapunzel (Joseph Wilhelm) elkaar. Door steeds meer gebruik van chemische (kunst-)mest en pesticiden namen de oogsten rond Tekelioglu af en verdween de vis uit het meer bij het dorp. Met de vis, verdwenen ook de vogels en werd het een dood meer.
De burgemeester van het dorp ging naar de Turkse minister van landbouw om deze problemen te bespreken. Op het zelfde moment zat Joseph in de wachtkamer van de minister om te praten over de mogelijkheden van biologische landbouw in Turkije. De minister heeft beide mensen toen aan elkaar gekoppeld, en zo is het Rapunzel-project in Tekelioglu ontstaan. Een nauwe en warme samenwerking tussen Rapunzel en het dorp!

center

Nu (30 jaar later) is de visstand in het Gölu meer al jaren hersteld, zijn de oogsten goed en is het gebied uitgeroepen tot nationaal beschermd gebied en waterwin-gebied. Het meer is een prachtige plek, met bloemen, vogels (Allard zag o.a. steenarenden, zilverreigers, scharrelaars en hop) en veel vis. Naast sultana rozijnen, worden er in het dorp tomaten, paprika’s, kikkererwten, pijnboompitten, zure abrikozen, moerbeien en katoen verbouwd. Er is een school gekomen in het dorp, een speelplaats, verharde wegen, een dorpshuis, de melk wordt in het dorp tot zuivelproducten verwerkt en sinds kort is er een winkel waar o.a. biologische producten en biologisch brood van eigen verbouwde tarwe verkocht worden.

center

De 80 boerenfamilies werken allemaal biologisch en deels ook biologisch-dynamisch. Een belangrijk onderdeel is het houden van zo’n 600 koeien waarvan de mest vercomposteerd wordt, al dan niet met gebruik van de biologisch-dynamische preparaten. De goede compost uit Tekelioglu wordt gebruikt voor alle projecten van Rapunzel in Turkije. Het is mooi om te zien dat een deel van de jongeren weer perspectief ziet, in het dorp blijft en besluit om het boerenbedrijf van de ouders voort te zetten.

center